Brengt verhaal in het journaal

Steven Decraene reist voor de VRT-nieuwsdienst de wereld rond, om als objectieve ooggetuige ingrijpende gebeurtenissen een gezicht én een verhaal te geven.
Authenticiteit is cruciaal: Steven is een vliegende reporter, geen liegende reporter.
Soms wordt dat vliegen hem te vluchtig. In zijn boeken neemt hij de tijd om zijn verhaal te doen én op verhaal te komen.

Elk verhaal is gebaat bij geloofwaardigheid, maar bij journalistieke items zijn waarachtigheid én waarheid nog doorslaggevender, zeker in tijden van fake news. Stevens reportages komen steevast geloofwaardig over.
“Authenticiteit is cruciaal. Als journalist moet je je beperken tot stem op de achtergrond. De beelden en de mensen die in beeld komen, vertellen het echte verhaal. De uitdaging ligt erin om de krappe tijd optimaal te benutten om een verhaal te vertellen dat krachtig, waarachtig én zo genuanceerd mogelijk is.”

Als journalist weet ik hoe verdraaid moeilijk dat laatste is. Informeren? Uiteraard! En vaak ook emotioneren of als het even kan amuseren. Maar nuanceren? Bepaald geen sinecure!

Een leven als woorddanser

“Nuanceren is eigenlijk niet de beste woordkeuze. De eigenlijke uitdaging bestaat erin om verschillende invalshoeken te comprimeren in het miniverhaaltje dat een reportage is. Als reporter moet je trachten in je beelden en in de begeleidende commentaar een evenwicht te zoeken: Ik probeer de honger van de kijker te stillen, maar tegelijkertijd tracht ik een eerlijke en gebalanceerde selectie te maken waardoor ik in sneltreintempo niet gewoon ‘een verhaaltje’ vertel, maar een gecomprimeerde versie van het hele verhaal geef.”

Steven oogt altijd ‘koel’: geen overslaande stem, geen waterige ogen. En toch zit er een warme mens tegenover mij, geen ijskonijn. Hoe speelt hij het klaar?

Tussen twee vuren én onder vuur, maar nooit vurig
“Uiteraard is er bijna steeds empathie. Als reporter is het heel belangrijk om objectiviteit en neutraliteit uit te stralen, want anders verlies je elke vorm van credibiliteit en professionaliteit. De kant van de ene partij kiezen zou ons onmogelijk maken bij de andere en ons werk blijvend hypothekeren. Dat klinkt allemaal heel afstandelijk en dat is het enigszins, maar ik wil wel benadrukken dat ik geen levensbedreigende dingen heb gezien. Het is me nog nooit overkomen, maar ik ben er zeker van dat mijn geweten boven de opdracht staat. Als het een kwestie van leven of dood is, red ik liever een leven dan een reportage.”